unsubject
unsubject 呢個 branding 究竟點來?
唔怕話畀大家知,有日,我 setup 試下新嘅 newsletter ,好似係 substack ;佢係都要我打 subject 係乜:「乜都未寫,我又點知 subject 係乜喎。」
嬲嬲地之際,unsubject 呢個字,忽然浮現腦海:「呢個 branding 幾好喎。」下一步,就係去 domain search⋯⋯
unsubject 嘛,就係諗到乜就寫乜。我知有啲朋友,例如 君子馬蘭頭 - Ivan Li 李聲揚 嘅作風,就係先有題目,然後再寫文。但我自己,就好多時就算心目中有個題目,好多時寫寫吓,又變咗另一件事;有時亦會寫寫吓覺得無癮,篇文亦都唔再存在。
好似上個月 Bretton Woods System 壽終正寢半世紀,我開始咗一篇《消失的布電頓森林》。結果,寫咗大概五千字,都未去到六零年代,自己覺得時間過去,都係等一百周年先寫喇。其實篇文想講嘅係,固定匯率制度其實背後有啲乜嘢假設,點解六十年代嘅美國,守唔到呢啲條件,最終制度點崩潰,之後嘅世界又點。五千字,都只係講到啲前設。
學愛恩斯坦話齋,如果真係好熟一件事,應該可以好簡單咁解釋得到。又唔怕話畀大家知,最初我 facebook 寫咁長嘅 narrative,本來只係鬥氣;個個都話啲人無心機睇咁多字,一定要拍片先有人睇。「係咩?我就係唔信邪。」結果我發現,facebook 嘅運算法,似乎都會睇一個 post 大家睇幾耐。以廣東話寫嘅純文字 post ,如果大家用嘅時間比同類 post 長,似乎 facebook 係會更積極去派送。
如是者,就開始咗我呢種諗到乜寫乜而且又有少少長嘅 narrative。
又有一段日子,覺得寫埋寫埋,最終都好似改變唔到啲乜,索性將一切都摺埋。好似我有個老友,佢就摺得好埋。佢段數比我高,所以亦摺得好埋。而我呢,就忍唔到幾個月。
其實封筆摺埋嘅幾日裡面,我都有繼續工作,有去吓 webinar ,有 social 嘅,不過唔係香港。自我介紹嘅時候,忽然間,又發覺自己都係話自己係一個 writer 。
但係我寫畀邊個睇?寫畀自己睇?舊年夏天,我得返自己一個讀者;但我話過,就算得返一個讀者,都會繼續寫。
「反正都寫咗,點解唔發表?」寫作其實有時只係為咗整理資訊,幫助思考。
發表言論,其實有好大責任。所以有一段日子,我都只係 Patreon 裡面發表;但人就係咁,當你開始咗做一件事,呢件事漸漸就有自己嘅存在理性:「開得 Patreon ,就要吸引更多人 sign up;咁就要做下宣傳⋯⋯ 」如是者,我又重返 facebook 嘅世界,又做 podcast。 彌敦道政交所- Nathan Road Politics Exchange #湛國揚 自立門戶,我又去撐場⋯⋯
呢啲係唔係叫做人在江湖呢?其實都唔可以話身不由己;畢竟每件事都係自己揀。
講返條路自己揀,其實 Patreon 又好 unsubject.me 又好,大家都可以揀,其實內容都係一樣,只不過 UI / UX 有少少唔同。不過,更重要嘅係,點解我繼續寫,同埋點解我希望大家會支持我嘅寫作。
話說早排寫 Niall Ferguson 本 The Great Degeneration 嘅導讀,當中有一章講到 civil society ,公民社會 ;呢個詞語,大家可能讀書聽過,又或者有時會聽到啲社會棟樑講。但係何謂公民社會?我見呢個概念,從來都無人用一句說話可以講得清楚。
不如,我又試吓好簡單咁解釋一次:「當每個人都問自己,可以做啲乜嘢令呢個世界,呢個社會變得更美好,呢個就係公民社會。」
香港人,對公民社會呢個概念,又點會陌生?過去兩年幾,我都唔知幾多次收到 message 問:「究竟仲有啲乜嘢我哋可以做?」
其實,有好多事我哋可以做,未必可以令社會變得更好,但至少可以令自己更進步。但掉返轉頭講,如果自己唔係每日都更進步,更強大,我哋又憑乜嘢可以令社會變得更好?
我唔敢話自己一定可以每日都有進步,但至少有呢個目標,亦都提醒自己。呢個小小嘅群體,我相信都係一班有呢個共同價值觀嘅朋友。真係老套啲咁講,《論語.學而》都係咁講喇。
每個我揀嘅題材,無論係政治抑或經濟,時事又或者歷史,無非都係想從中得到一啲新嘅睇法,帶我哋由固有嘅框架,走去一個更廣闊嘅空間。unsubject 嘛,除咗思想自由,有更多一重積極主動嘅意義。
抑都係呢個目的,我歡迎大家提出一啲你想睇但又未開始睇嘅書;等我又試吓去讀完然後寫一篇導讀。假如話我平時寫嘅隨筆係思想嘅 omakase , TL;DR 系列我嘅身份就好似 sommelier ,去為大家講解同配對知識。
講到尾,經營自媒體,卑微嘅願望就係同大家一齊增進鑑賞力同趣味。畢竟,話「獨立思考」,又太沉重。
請容許我最後好似九唔搭八咁分享一個小故事。話說,我最欣賞嘅電影同角度,係 Dark Knight 裡面由 Heath Ledger 飾演嘅 Joker,係 superlative ,沒有之一。戲裡面,Joker 對面上嘅刀疤,有好多個解釋。故事嘛,如果你去認真探究邊一個講法先至係「真」,就唔明白 why so serious 嘅道理。
#是日隨筆 #廣告時間
Unsubject https://bit.ly/3CEU3iX
Patreon https://bit.ly/3zgXNF6
彌生omakase 在 NYDeTour Facebook 的精選貼文
雖然七八月有紐約夏季的餐廳週,不過越到後面,通常好餐廳主廚也都會利用那段時間去渡假,把廚房留給經驗比較資淺的廚師來負責,早些年有幾次還不知道這眉角,即便去一些頗負盛名的餐廳仍然踩了不少雷。
不過前一陣子受朋友邀約到Chelsea/Flatiron附近台灣人經營的NorikoH餐廳享用他們對吧omakase,不僅彌補的今年沒吃到夏季餐廳週的遺憾,更是讓才從台灣吃了不少好吃日本料理的小編,無縫接軌繼續吃到美味新鮮的生魚片!
日本師傅的omakase共有11貫再加上一開始的蛤蠣味增湯以及中間很特別的冰涼茶碗蒸,其實是蠻飽足的。老闆娘也很親切的跑來跟我們寒暄打招呼,每一貫上來時,服務生會詳細的介紹這魚是從日本直運來紐約等等。真的是可以吃到新鮮的魚味。其中的和牛+uni 也是讓人意猶未盡!😋
老闆娘說她以前在台灣家裡曾經做過水煎包的生意,正當酒足飯飽的時候,她又招待我們小籠包,這小籠包是兩面都煎成金黃,和小時後在台灣吃的一樣(不是那些在紐約只煎一面的煎包),皮薄餡多。非常好吃!而且這還沒結束,老闆娘又再送上現炸的甜甜圈,這下子真的報到天靈蓋,但是滿足的飽撐。
因為是朋友招待,所以我不知道omakase價錢如何,但是看到餐廳的menu,各項料理的價錢很合理,在Chelsea來說更算是平價但又物超所值的餐廳。
用餐的同時,吧台坐了三位日本外派紐約的媒體記者,聽老闆娘說已經是常客,因為他們非常喜歡日本師傅的omakase,記者通常嘴都很刁,所以可以說Norikoh是有經過日本人認證的好味。
他們的用餐環境也很舒適,如果想犒賞自己或是宴客,很推薦來Norikoh。不會失望的!
餐廳網址:https://www.norikoh.com
43 W. 24th Street, New York, NY
彌生omakase 在 My Playground 古家私房菜 Facebook 的精選貼文
旺角新進高質Omakase,午市三百多元交易!@初鮨
日本料理向來是港人至愛的菜式之一,而礙於疫情關係,大家都已很久未能出遊東洋,對於那些新鮮又正宗的日本菜自然求「鮮」若渴,還好的是現今物流發達,身在香港地仍可食到空運到港的魚鮮,暫時望梅止渴。
之前來到旺角油麻地一帶覓食,發現彌敦道近九龍行附近有一座新的商廈落成,正當好奇有甚麼新店之際,碰巧見到一間新開的Omakase日式料理店,收費尚算正常合理,遂二話不說造訪一試。
位於21樓一出電梯已是餐廳內部,店內地方不算太大,裝潢簡潔別緻;一排落地玻璃窗遠眺市景亦透入了天然光,有助增強空間感。壽司吧前一列吧枱高櫈,貼近大廚讓客人可欣賞到其手藝,亦方便客人跟師傅交流,很有日本小店的風味。
由於是廚師發辦的關係,Lunch Menu的選擇不算太多,除了3款不同價錢的Omakase套餐外,還有幾個不同的日式丼飯套餐,所以就算不好魚生的客人也可有其他的選擇。今次筆者選了梅($380)那款Omakase,包括前菜沙律、茶碗蒸、刺身、壽司、湯和甜品。
當日的前菜是杏鮑菇金平煮,以杏鮑菇、甘荀和雲耳切絲,配上特色醬油烹煮入味,一絲絲的刀功甚為細膩,醬甜甘香而帶爽口。
山葵酸汁沙律,一道傳統的西日料理前菜,沙律菜明顯經過篩選,每一塊都清翠爽口,車厘茄紅潤Juicy,酸汁帶微微的山葵香不算太突出,清新醒胃怡神而不刺激,為之後的美食打開了序幕。
接著是日式茶碗蒸,蒸蛋面頭淋上了一層上湯芡,入口滑嫩而不散,用料也一點不馬虎,有著蟹肉和香菇等配料,鮮味滿戴。
特選刺身3貫,分別有帆立貝、炙燒金目鯛和藍鰭吞拿赤身。大廚指引先由較清甜的帆立貝入手,貝身大大件厚切一開二,沾上隨來青檸片榨出的少許汁液,入口Q嫩清新,鮮甜味佔滿了整個口腔!炙燒金目鯛,肥美的金目鯛經炙燒過後溶化了油脂,入口徐徐滲出脂香,軟滑中帶上少許焦香,風味十足;吞拿赤身並不是平時那些瘀黑像刷膠般的平價貨,而是充滿光澤的鮮貨,單是粉嫩的賣相已讓人垂涎欲滴,入口魚味十足更帶上吞拿魚獨有的脂香,軟嫩可口,雖不入拖羅之列但其味依然上乘。
吃過刺身以後到8貫壽司登場,由師傅控制時序和調味、由淡至濃逐一手握遞上,就像在日本本土壽司店的做法,別有一番風味!
天然真鯛配上辣蘿蔔蓉,師傅已預先掃上醬油,入口魚味偏淡,清甜帶爽。
活赤貝配竹炭鹽,活赤貝本身已是極品鮮味,爽甜彈牙兼而有之,配上帶淡淡炭香的竹炭鹽,更添特色風味。
深海池魚,厚切的肉身口感豐富,師傅還特意輕切幾刀令其更易掛上醬油,魚味濃厚魚脂亦不少,清爽鮮美。
小白蝦配北海道海膽,夏天時令的細細隻小白蝦,粒粒清甜滑嫩,當一大撮的小白蝦加上北海道海膽一起放入口中,那份甘香鮮甜瞬間在味蕾間爆發,大滿足!
新鮮鯖魚配昆布薑蔥,平時我們一般吃到的都是醋鯖魚,雖然肥美但偏粗糙,感覺不是什麼矜貴的魚種。但其實時令的新鮮鯖魚本身魚脂豐富,魚味濃厚,也一點不失鮮美;大廚用來配上昆布和薑蔥,微微的酸香辟腥之餘亦添上風味,將層次瞬間提昇起來。
小肌配烏魚籽粉,小肌算是平時比較少見的刺身,連著魚皮和金黃烏魚籽粉的賣相十分別緻,入口鮮味帶爽,滲著烏魚籽的獨有焦香氣息,濃淡交集層次豐富。
藍鰭吞拿拖羅,肥美而粉嫩的拖羅,味美程度相信不雖太多講了吧?!那入口即溶的滋味亦實在讓人無言,只想從心去享受那片刻滿載的脂香。
北海根室海膽配芋頭小莖,最後是以甘香甜滑的北海道海膽作結尾,師傅將一塊塊脹卜卜的海膽配上爽脆的芋頭小莖,滑溜爽口兼備,入口Creamy滲著濃濃的海洋氣息,為壽司環節畫上一個完美的句號。
一邊欣賞著師傅專注的握製壽司,一邊品味著那種原始的鮮味,實在讓人賞心悅目!值得一讚是師傅握壽司的手藝十分到位,平均只需3-4握左右已能完成,而且飯粒間的鬆緊度恰到好處不會散開,魚生亦能緊貼飯糰,口感完整。每件壽司師傅也會預先掃上醬油或加上自家的調味,所以端到來時客人已可一啖而盡,痛快!而撈飯也選用上赤米醋,醋酸味較清淡,相對更能突出魚生的原味,每個細節也做得一絲不苟,才能成就出如此高質的壽司盛宴。
吃完生冷的壽司之後,店員隨即奉上了熱烘烘的麵豉熱湯讓客人暖暖胃,打開碗蓋先見到大量的翠綠日本小蔥,讓人眼前一亮;接著徐徐傳來陣陣麵豉濃香,湯汁甜美用料十足,入口啖啖暖心濃郁。
完成較濃的湯品後,店員貼心的換上較清香的綠茶給筆者先清清味蕾,之後便端上了最後的甜品,宇治抹茶布甸,單看名字還以為是普通貨色,但試過後便知當中的龍與鳳。抹茶奶凍超級幼滑順喉,清甜中帶甘苦,配上蜜甜即化的紅豆蓉,兩者平衡得剛剛好,中間還放了一粒較大的日本黑豆畫龍點睛,平凡中見驚喜,為整餐廚師發辦帶來完美的落幕。
縱觀整餐的出品質素上乘,用料上雖不算十分特色創新,但勝在食材新鮮品質高,配搭特色富心思,完全感受到師傅的精心配搭,而且環境氣氛舒適自在,店員招待熱誠貼心,定價三百多元算很合理,以Omakase來說性價比更是算高,始終由師傅專誠貼心招待,單是那份專業和誠意已是值回票價,大家午飯時段來到旺角覓食的話,大可不妨一試。
#旺角
#Omakase
#廚師發辦
#即握壽司
#古家私房菜
#instagood #followme #follow #instalike #food #tagsforlikes #igers #foodporn #lifestyle #instafood #followback #foodiesofinstagram #foodie #hkfoodblogger #lovefood #hkkol #hkblogger #hkinfluencer #hkig #foodphotography #yummy